De Voerstreek (provincie Limburg/Vlaanderen) groepeert zes kleine dorpjes (van west naar oost:Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal) die ten zuiden van Limburg geplakt liggen tegen de Belgisch Nederlandse grens. In 1976 werden ze één fusiegemeente “Voeren”. De totale oppervlakte bedraagt 50 km2 en telt iets meer dan 4300 inwoners.
Je kunt er nog met recht en reden spreken van een vreedzaam, ongerept natuurlijk leefkader. De lucht is er zuiver en nergens wordt de horizon geschonden door rokende fabrieksschoorstenen of flatgebouwen. Het is een waar paradijs voor de wandelaar of fietser. Alles is er in harmonie met de natuur en het landschap. Met zijn romantische dorpskommen, waarin de kerk nog in het midden staat, de paternoster van kapelletjes en veldkruisen, oude hoeven, typische vakwerkhuisjes met silexmuren, kastelen met bijhorende domeinen, loofbossen, hoogstamboomgaarden, meidoornhagen en zijn onvergetelijke panorama’s, oefent de streek in elk seizoen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de bezoeker.
Wie van natuur, rust, sociaal contact, gezond eten, actieve ontspanning en een goede nachtrust houdt, die zal de Voerstreek beslist als een ‘unicum’ in Vlaanderen ervaren.
Op de grens van België, Duitsland en Nederland ligt de landelijke Voerstreek. Rustgevend groen en lieflijk heuvelachtig: Voeren is een geliefde bestemming voor wie er graag eens een dagje op uit trekt. Laat je verrassen door het veelzijdige Voeren en ontdek de rijke culinaire tradities, de romantische straatjes met vakwerkhuizen en de prachtige natuur.
Het al even kleurrijke Land van Herve, het populaire Zuid-Limburg en de drie Euregionale steden Maastricht, Aken en Luik liggen op een steenworp afstand van Voeren en komen in deze reisgids ook ruim aan bod. Met charmante plaatsen als Limbourg, Soiron en Clermont, prachtige natuurgebieden als het Geuldal en het Jekerdal, de mergelgrotten van de Sint-Pietersberg, de voormalige vrijstaat Moresnet, een chocoladefabriek, een authentieke steenkoolmijn en een prehistorische vuursteenmijn, bierbrouwerijen, wijngoederen en een stroopstokerij. De streek heeft veel verrassingen voor je in petto.
Het dorpsbeeld wordt gedomineerd door de 23 m hogespoorwegbrug. Ze maakt deel uit van de lijn Tongeren-Aken die door de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog werd aangelegd. Dit viaduct sluit aan op de langste spoorwegtunnel van Vlaanderen (2070 m). Ook de langste spoorwegbrug van het land, in Moresnet, maakt deel uit van deze lijn.
De kerktoren van de Sint-Martinuskerk stamt oorspronkelijk uit de 13de eeuw. Links onder de toren bevindt zich het graf van pastoor Veltmans.(1866 – 1954) Hij speelde een belangrijke rol in het behoud van het Nederlandstalige karakter van de Voerstreek. Onder de oude grafkruisen op het kerkhof bevindt er zich één uit de 16de eeuw. Het staat achter de graven van de bemanning van een RAF-vliegtuig (neergestort in 1944).
ets verder ligt het Veltmanshuis – genoemd naar pastoor Veltmans, een voormalig kapittelhuis uit de eerste helft van de 18de eeuw. Tot 1971 deede het dienst als pastorie. Nu is het een Cultureel Centrum van de Vlaamse Gemeenschap.
Nergens in Vlaanderen is de concentratie van gebouwen die volledig of gedeeltelijk in silex (vuursteen) opgetrokken zijn, zo groot als in de twee centrale Voerdorpen, Sint-Martens- en
Sint-Pieters-Voeren. Vooral in het gehucht Veurs zijn de voor deze streek zo typische oude vakwerkhuizen nog bewaard gebleven.
De meeste van deze woningen dateren uit de 18de of het begin van de 19de eeuw.